Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Josep Rodes Bley (1895-1968)

Va néixer a Lleida l’any 1895. Deportat a Dachau. Va morir a París l’any 1968.

Llamborda: Carrer Sant Joan, 10. Lleida.

La seva primera activitat política es va desenvolupar en la Joventut Republicana. Enlluernat per la Revolució Russa, es va incorporar al Partit Comunista Català, que formaria part del Bloc Obrer i Camperol, i que no va trigar a desenvolupar-se en el moviment obrer català. El juliol del 1936, Rodes va ser designat com a Comissari d'Ordre Públic.
L'abril del 1938, Rodes fou detingut a Barcelona i empresonat a la presó de l'Estat. En vigílies de la caiguda de Barcelona, els dirigents del POUM van ser traslladats a Cadaqués per poder passar la frontera i foren recollits i emparats per un equip del Partit Socialista Obrer i Camperol de França, que els van traslladar a París. El febrer del 1941 la policia de Petain va detenir Rodes i altres companys del POUM. El novembre de 1941, sota la pressió de la Gestapo, van ser jutjats per un tribunal militar francès, que els va condemnar a llargues penes de presó o de treballs forçats en consirar-los com a "rojos espanyols perillosos".
La pena imposada a Josep Rodes es va elevar a quinze anys de treballs forçats. Rodes i els seus amics van romandre a la Maison d'arrêt de Montauban fins al 15 d'octubre del 1943, data en què van ser traslladats a la Maison Centrale d'Eyssesi, i el juny del 1944, al camp de Dachau. Rodes fou alliberat el 30 d'abril de 1945. En retornar a França, Rodes es va instal·lar a París. Durant el període 1950-1967 va ser membre del Comitè Executiu del POUM.
L'any 1968 va morir a París.

Imatge llamborda